Diotref este numele unui convertit la crestinism, despre care apostolul Ioan vorbeste in a treia sa epistola.
Numele Diotref ne arata originea personajului, cel mai probabil dintr-o familie pagana. insemnand "iubit de Jupiter", un zeu pagan. Acest personaj este arogant, indraznet si fara supunere. Este, sub numele de crestin, unul care dispretuieste invataturi crestine de baza in traire. Unul caruia nu-i pasa de fratii lui crestini si de autoritatea apostolilor. Un clevetitor, un vorbitor de rau. Unul care, pe langa faptul ca nu primeste pe frati, ii impiedica si pe altii sa-i primeasca.
Acest om traia printre crestini si, dupa descrierea aceasta despre el te-ai gandi ca a fost pus la disciplina si asteptau bunii crestini sa se pocaiasca. Numai ca, cumva, acest Diotref era un lider crestin. Si-i placea sa fie asa. Vroia si iubea sa aiba intaietatea printre crestinii dintr-o biserica locala.
Te-ai gandi ca e un har sa stai de vorba cu apostolul Ioan, la doar cativa ani dupa ridicarea la cer a Domnului Isus. Sa povestesti cu lacrimi in ochi cu cel care a stat aproape mult de inima Mantuitorului in anii aceia putini de lucrarea pe care Domnul Isus i-a avut pe pamant. Sa inveti de la "batranul" deja, de la apostolul credincios. Diotref, liderul, nu gandea asa. Diotref il vorbea de rau pe Ioan si pe cei din aturajul sau. Diotref nu vroia sa stie de apostolul Ioan.
Cum a ajuns Diotref lider in acea biserica, in primul secol? Diotref dadea afara din Biserica pe cei care primeau anumiti frati ca oaspeti. Era, probabil un om puternic, influent si care ramanea lider in acea biserica, infruntandu-l chiar pe apostolul Ioan. Si oamenii inca il acceptau ca lider. Te intrebi - ce era in mintea lor?!! Si eu ma intreb chiar foarte mirat. Deosebit de mirat.
Aceste lucruri se intamplau in primul secol, in biserica primului veac, biserica pe care multi si-o doresc astazi. Ce anume ne dorim de la biserica primului secol? Inteleg noi toate implicatiile acestei dorinti? Ne dorim biserica de atunci, sau trairea de atunci? Ce traire? A cui? Sau invatatura? Sau anumite practici? Sau senzationalul? Sau smerenia si jertfirea de sine? Sau a avea toate lucrurile de obste? Sau ce?
Cumva Diotref a ajuns intr-o ipostaza de lider intr-o biserica de crestini. Si se pare ca a ramas in a conduce, aprent cu putere. Facea legea acolo, era ascultat... un bun lider. Dar un lider care nu lucra impreuna cu Adevarul. Un lider care nu urma binele, iar noi stim ca binele este din Dumnezeu...
Liderul Diotref este astazi in biserica lui. Liderul Diotref este un fel de suprapersonificare a tuturor acelor lideri care, cumva, au ajuns in aceasta pozitie, si-au comandat un fotoliu si stau acolo cu o oarecare putere. Nu conteaza ca oameni sfinti ai lui Dumnezeu ii arata ca falsi. Nu conteaza ca viata lor maturiseste despre el si ca marturia aceasta il incrimineaza in raport cu Legea lui Cristos. Cumva, nu stiu cum, reuseste sa stea pe pozitii, reuseste sa taie, sa rupa, sa directioneze, sa conduca. Cumva reuseste sa faca legea in biserica unde este.
Este o mare durere sa vezi si sa intelegi o astfel de realitate. Ce a fost in inima apostolului Ioan? Oare ce a fost? Uitat cum vorbeste Ioan despre Diotref, cand e vorba ca va merge in acea biserica: "De aceea, cand voi veni, ii voi aduce aminte de faptele pe care le face"...
Nu zice: il voi da afara, il voi da jos, il voi pedepsi... Unii nu inteleg ce autoritate si putere sfanta avea Ioan. Si totusi, ce maret suna in istorie, cand crestinii adevarati i-au iubit intru toate pe ceilalti prefacuti, iar acestia din urma i-au lovit, i-au vorbit de rau, i-au desconsiderat.
Nici nu-mi pot imagina ce se va intampla in Ziua Maniei si a aratarii Dreptei Judecati a lui Dumnezeu. Mare va fi furia maniei dezlantuite atunci impotriva multora. Sa ne aratam multumitori ca am primit harul sa cunoastem dragostea adevarului.
Despre unii lideri marturiseste Adevarul. Despre altii marturisesc ei insisi, prin faptele lor, prin atitudinele lor, prin vorbele lor. Oare cum au ajuns acestia din urma sa fie numiti si recunoscuti ca lideri?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu