marți, 7 aprilie 2009

Maria Aeiparthenos

Exista expresia aceasta: "Maria pururea fecioara".

Intai de toate vom spune ca Maria a fost fecioara atunci cand Cristos a fost conceput. Exista o profetie in VT care vorbeste despre Cristos ca fiind nascut din fecioara. El, cel nascut din fecioara, avea sa fie numit "Dumnezeu cu noi" (Emanuel).

Nasterea din fecioara a lui Cristos (iar nu nasterea lui Cristos ca fecioara) este o notiune de baza pentru un crestin autentic. Fiindca Cristos a fost fara pacat si a purtat asupra Lui pacatele noastre, facandu-ne pe noi fara prihana inaintea lui Dumnezeu. Adevarul despre justificare porneste cu nasterea din fecioara. Cristos e singurul om nascut care nu mosteneste pacatul originar. El, prin urmare, este
"noul Adam".

Ca Maria nu e centrul atentiei aici devine clar atunci cand intelem "nasterea din nou". Unii, pentru ca nu au inteles, au scris carti gen "Condul lui da Vinci", unde se vorbeste despre "sfantul graal" si o linie de urmasi, a sangelui.

Cristos nu s-a nascut pentru ca Maria exista, ci Maria a fost aleasa, pentru ca "a venit implinirea vremii". Intr-un sens, Cristos s-a nascut din cauza Mariei - pentru ca El a venit sa caute si sa mantuiasca pe cei pierduti.

Este Maria pururea fecioara? Intai de toate, indiferent daca ar fi fost sau nu, pur si simplu nu are nicio relevanta pentru crestini, in sensul vietii de credinta. Maria nu a fost fecioara pentru ca ar fi ales ea, cand s-a nascut Cristos, ci pentru ca Cristos asa trebuia sa se nasca. Maria nu are niciun merit aici. Daca am invata ceva de la Maria, ar trebui sa cautam lucrurile bune pe care le-a facut si sa-i urmam exemplul. Nu ca sa fim mantuiti, ci ca sa traim ca niste oameni care cauta binele, fiindca ne-am nascut din El, daca ne-am nascut din nou.

Scriptura, apoi, mentioneaza ca Cristos Isua a fost "intaiul ei nascut". Aceasta presupune ca a avut si alti copii. Scriptura vorbeste despre "fratii" lui Isus, in sens de frati de trup, de mama, adica. Indicatiile Scripturii ne arata ca Maria a mai avut copii, dupa ce l-a nascut pe Cristos.

Iata cateva versete din Biblie, care vorbesc direct despre acest subiect:

Matei 1:24 "Şi deşteptându-se din somn, Iosif a făcut aşa precum i-a poruncit îngerul Domnului şi a luat la el pe logodnica sa.
25 Şi fără să fi cunoscut-o pe ea Iosif, Maria a născut pe Fiul său Cel Unul-Născut, Căruia I-a pus numele Iisus."

Matei 12:46-47 "Şi încă vorbind El mulţimilor, iată mama şi fraţii Lui stăteau afară, căutând să vorbească cu El. Cineva I-a zis: Iată mama Ta şi fraţii Tăi stau afară, căutând să-Ţi vorbească."

Matei 13:55-56 "Au nu este Acesta fiul teslarului? Au nu se numeşte mama Lui Maria şi fraţii Lui: Iacov şi Iosif şi Simon şi Iuda? Şi surorile Lui au nu sunt toate la noi? Deci, de unde are El toate acestea?"

Marcu 6:2-3 "Şi, fiind sâmbătă, a început să înveţe în sinagogă. Şi mulţi, auzindu-L, erau uimiţi şi ziceau: De unde are El acestea? Şi ce este înţelepciunea care I s-a dat Lui? Şi cum se fac minuni ca acestea prin mâinile Lui? Au nu este Acesta teslarul, fiul Mariei şi fratele lui Iacov şi al lui Iosi şi al lui Iuda şi al lui Simon? Şi nu sunt, oare, surorile Lui aici la noi? Şi se sminteau întru El."

Ioan 2:12 "După aceasta S-a coborât în Capernaum, El şi mama Sa şi fraţii şi ucenicii Săi, şi acolo n-a rămas decât puţine zile."

Faptele Apostolilor 1:14 "Toţi aceştia, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile şi cu Maria, mama lui Iisus şi cu fraţii Lui."

1 Corinteni 9:4-5 "N-avem, oare, dreptul, să mâncăm şi să bem? N-avem, oare, dreptul să purtăm cu noi o femeie soră, ca şi ceilalţi apostoli, ca şi fraţii Domnului, ca şi Chefa?"

Galateni 1:19 "Iar pe altul din apostoli n-am văzut decât numai pe Iacov, fratele Domnului"


Clar.

Niciun comentariu: